Tuesday, 4 October 2016

HYPNOPAZUZU- Create Christ, Sailor Boy


Hypnopazuzu, sebuah band projek kerjasama diantara Micheal David  Tibet (Current 93) dan Martin 'Youth' Glover yang merupakan bassist dari band rock british, Killing Joke. 32 tahun dahulu, Tibet dan Youth pernah bekerjasama dalam album pertama Current 93, Nature Unveiled. Create Christ, Sailor Boy adalah keluaran pertama mereka sebagai Hypnopazuzu yang dikeluarkan dalam bulan Ogos lepas.

Cover album versi lukisan dari Youth bertajuk "No Desire Without Restraint"
Cover album versi lukisan dari David Tibet bertajuk "In The Night I Have Heard The Chariots Breathing II"
Terdapat 10 buah lagu berhantu dan penuh aura dalam album ini. Konsep album adalah gabungan dari segala bunyian psychedelic/hallucinatory folk, space dan ambient. Lirik-lirik lagu dalam album ini ditulis oleh Tibet dan muzik adalah sepenuhnya dari Youth. Seperti yang telah aku jangka, hampir kesemua lagu dalam album ini adalah mirip lagu-lagu dari Current 93 dan bezanya adalah adunan muzik dari Youth lebih banyak menggunakan synthesizer dan bunyian digital. Lirik-lirik lagu juga masih berkisar tentang akhir zaman dan alam semesta dan ianya sudah sinonim dengan segala karya-karya David Tibet.


Terdapat 2 versi kulit hadapan album ini dengan lukisan dari Tibet  iaitu "In The Night I Have Heard The Chariots Breathing II"  dan lukisan "No Desire Without Restraint" dari Youth. Album ini dikeluarkan di bawah label House of Mythology dalam format vinyl dan cd. Untuk penggemar muzik ambient/soundscape dan sewaktu dengannya bolehlah mendapatkan album ini. Kesemua lagu juga bervokal dan tiada lagu instrumental.

Friday, 9 September 2016

Joyless- Wisdom & Arrogance

Joyless merupakan band projek dari 3 anggota band black metal Norwary,  Forgotten Woods. Wisdom & Arrogance adalah album kedua Joyless yang dikeluarkan dalam tahun 2000 dan telah diulang cetak sebanyak 2 kali dibawah label No Colour Record. Secara amnya, muzik album ini adalah pop/rock, dan konsep album ini dilabel sebagai depressive rock, walaupun pada aku kebanyakan lagu dalam album ini bernada happy dan mungkin 'depressive' itu hanya pada lirik-lirik lagu mereka sahaja. Album pertama Joyless, bertajuk Unlimited Hate adalah berkonsepkan heavy/black metal dengan pengaruh avantgarde. Namun, apabila Wisdom & Arrogance ini diterbitkan, elemen metal digugurkan dan ianya seumpama album experimental Joyless dan mereka turut merekrut vokalis baru (penyanyi wanita). Ketika zaman album ini dikeluarkan, sesetengah band-band metal Skandinavia juga sudah mula dengan konsep album campuran pelbagai elemen muzik selain metal.

Pengenalan aku pada band ini adalah ketika mendengar cd kompilasi majalah metal Norway, Oskorei mag isu #5, dimana sebuah lagu Joyless bertajuk Divine telah dimuatkan dalam kompilasi tersebut. Aku memiliki cd album kedua mereka versi cetakan ketiga yang memuatkan 13 buah lagu, 3 darinya adalah lagu bonus. Kebanyakan lagu dalam album ini dinyanyikan oleh Ida Hellebo dengan nyanyian yang sangat bersahaja. Tone vokal juga kadang-kala tak konsisten dan amat sesuai dengan konsep muzik mereka. Setakat ini Joyless telah merakamkan 3 buah album. Album terakhir masih kekal dengan konsep depressive rock yang dikeluarkan dalam tahun 2011 sebelum mereka terus menyepi.

Friday, 25 March 2016

STORMING STEELS- EVIL THRASHING AGGRESSOR


Evil Thrashing Aggresor merupakan album terbaru dari band old-school Thrash Metal dari Kedah, Storming Steels. Album ini baru sahaja dikeluarkan dibawah label Thrashing Fist Productions yang merupakan label kepunyaan vokalis band ini, CS Wild. Album ini dikeluarkan dalam format CD dan terhad sebanyak 500 keping sahaja. Album ini mengandungi 13 lagu old-school Thrash metal yang jahat-jahat belaka. Daripada 13 buah lagu, terdapat 4 buah lagu saduran dari band Darkness, Necronomicon, Whiplash dan Braindead. Tiada lirik lagu disertakan dalam album ini, namun jika dilihat dari tajuk2 lagu dalam album ini, semuanya "evil" belaka.




Secara keseluruhannya, album ini mungkin dihasilkan dengan budget yang rendah. Nada bunyi dalam album ini sangat "raw" dan mendengar album ini  seolah-olah mendengar demo-demo band metal luar negara di era 90'an. Diakhir lagu kedua, terdengar suara anggota band bercakap, seolah-olah rakaman live tanpa suntingan. Diakhir lagu keempat pula, sound bass terlajak setelah lagu habis. Lagu kelima pula, permulaan sedikit cacat dek kerana ada bunyian nyaring speaker. Lagu-lagu yang lain pula kedengaran ok dan lagu keenam, Aggressive Thrashing Return merupakan lagu favourite aku dari album ini. Lirik-lirik lagu dalam album ini ditulis sepenuhnya oleh CS Wild sendiri dan kedengaran perkataan evil dan hell diulang-ulang dalam setiap lagu. Bagi penggemar muzik early Black/Thrash Metal dan peminat band-band Speed/Thrash metal dari Amerika Selatan, mungkin album ini dapat memuaskan nafsu mereka. Pandangan peribadi aku, sedikit sound editing yang pro sebelum mengeluarkan album ini amat membantu dan mungkin album ini akan jadi lebih mesra pendengar. Bagi album metal tempatan dengan 9 buah lagu ciptaan sendiri dan berkonsepkan metal purba boleh dikatakan amat membanggakan dan seharusnya keseluruhan rakaman album dibuat bersungguh-sungguh. Album ini boleh dibeli dari CS sendiri di laman facebook: Thrashingfist Prods dan dikhabarkan dalam masa seminggu, sudah 100 keping cd album ini terjual. Untuk pembelian by-hand, bolehlah ke majlis gig Extreme & Obscure Conjuration yang bakal berlangsung esok di Insider Satellite Ipoh, dimana Storming Steels akan membuat persembahan bersama As Sahar, Neftaraka dan beberapa buah band tempatan yang ganas-ganas belaka. Sekian

Monday, 1 February 2016

God Bless, Crossfire & Aircraft

Entri untuk 2016. Memang lambat sebab sindrom malas mula menyerang. Permulaan 2016 ni aku ceritakan tentang 3 CD dan 1 kaset yang baru disambar pada Sabtu lepas. 

Cd 1: God Bless- Semut Hitam (re-issue) 
Rasanya ramai sudah tau pasal band rock lagenda dari Indonesia ni. God Bless adalah sezaman dengan band Sweet Charity dan banyak mempengaruhi konsep band rock nusantara pada zaman tu. Semut Hitam merupakan album ketiga God Bless, yang dikeluarkan dalam tahun 1988. Album ini merupakan album terlaris yang pernah dihasilkan God Bless. Beberapa tahun lepas aku dapat beli cd cetak rompak album ni di Amcorp Mall dan aku masih ingat masa tu aku beli sekali cd album pertama Blues Gang, Any Time Any Day, juga versi cetak rompak. Masa tu nak cari yang original memang takkan dapat dan album re-issue pun tak banyak macam sekarang. Cd re-issue ini aku beli di kedai uncle Lim di Campbell Complex. Terdapat 10 lagu dalam album ini dan tak ada lagu rock leleh dan lagu2 cintan. Lirik2 lagu dalam album ini sarat dengan mesej2 kemasyarakatan dan kehidupan zaman itu, dan mungkin kerana penglibatan Iwan Fals dalam penciptaan lagu sedikit mempengaruhi lirik2 dalam album ini. Lagu Trauma, hasil ciptaan Iwans Fals dan drummer God Bless menjadi antara lagu favourite aku dari album ini dek kerana sound yang heavy dan fast. Penyanyi, Achmad Albar dan gitaris Ian Antono merupakan tonggak band ini dan sering dijemput sebagai penyanyi dan pemuzik undangan di dalam konsert2 Ramli Sarip dan Sweet Charity. Menurut Ramli Sarip, God Bless adalah antara pengaruh kuat untuk Sweet Charity merakamkan album pertama mereka. Dalam konsert Ramli Sarip di Istana Budaya tahun 2014, pertama kali aku menyaksikan Achmad Albar menanyi live depan mata membawakan lagu2 Godbless, Duo Kribo dan duet bersama Ramli Sarip untuk lagu Zakiah yang penyanyi asalnya adalah Achmad Albar sendiri.


Versi cetak rompak

Cd 2: The Best of God Bless 
Album ini adalah album kompilasi lagu2 God Bless yang diambil dari album2 selepas album Semut Hitam. Ada 14 lagu rock2 belaka dan kebanyakan lagu diambil dari album Raksasa yang dikeluarkan dalam tahun 1989 dan hampir semua lagu dari album ini aku tak pernah dengar lagi.

Cd 3: Crossfire- Fatamorgana (re-issue)
Fatamorgana merupakan album pertama dari band rock melayu, Crossfire. En Berteromber telah mengulas album ini secara details di sini: Berteromber. Aku tak beberapa familiar dengan Crossfire dan sebelum membeli cd ini aku hanya tau lagu Hidup Satu yang heavy tu sahaja. Lagu Realiti dan Fantasi masa zaman dulu selalu dengar dekat radio dan yang lawaknya aku tak tau lagu ini Crossfire yang main hahaha. Lagu pilihan aku untuk album ini adalah Hidup Satu, Fatamorgana, Kebangkitan, Batu Bersurat, Emosi dan Bahang Kota. Terbaik album ni dan tak rugi beli kalau minat heavy rock car-park. Dekat kedai uncle ni, album rock tempatan re-issue yang terlaris dan dah sold-out ialah album Samarkand dari Bloodshed. Aku masih menunggu kalau ada re-issue album Satu Perjuangan dari band Saxo dan album Kelekatu Gugur Sayapnya dari Shima and The Boys.



Kaset: Aircraft- Stranger Behind (Demo)
Aircraft, Band baru yang bermain 80's  heavy metal dari Malaysia, Demo ini hanya dikeluarkan dalam format kaset dan dikeluarkan oleh label Basement Records. Mempunyai hanya 2 ahli kumpulan yang berwatak misteri, Bathurox (vocal) dan Azgtex Warrior (Gitar dan instrumen2 lain). Demo ini mempunyai 4 buah lagu heavy metal yang raw. Malang bagi aku, walkman sudah lingkup, jadi kaset ini masuk kotak dulu dan aku hanya sempat mendengar lagu mereka di youtube sahaja. Aku jangkakan demo tape ini akan mencapai harga kapitalis Israel sedikit masa lagi kerana jualan yang sangat memberansangkan di serata dunia. https://www.facebook.com/Aircraft-729882810382711/?fref=photo


Lepas shopping cd/kaset ni, aku lajak ke kedai Auntie di floor yang sama. Masa dulu2 aku banyak cari kaset2 metal dekat sini sebab aku suka cara auntie review kaset2 yang dia jual, walaupun kadang2 dia pun main hentam je. Semalam aku pegi sedikit hampa. Kedai auntie kini 80% penuh dengan lambakan tshirt dan cd metal/punk cetak rompak yang dibungkus macam cd original. Kalau dulu kaset berlambak2, sekarang ni tinggal sikit sangat. Kata suaminya, ada budak dah borong semua dan pegi jual dekat Amcorp Mall. Kebiasaannya, kaset2 ni dijual semasa flea market di Amcorp Mall pada hari Sabtu dan Ahad. Kaset rare yang harga asal RM15 boleh jual jadi RM50, dan mungkin boleh jual lagi mahal. Aku sekejap je dekat sini, kerana takda stuff yang menarik, pastu balik terus. Sekian