Tuesday, 27 October 2015

Old-School Metal

Sudah sangat lama tak update blog ni, bukan kerana tiada masa, tapi lebih kepada tiada material yang mahu diceritakan dan kurang mood. Krisis matawang dan ketidakstabilan ekonomi sangat memberi kesan dalam perbelanjaan aku sekarang ni, sampaikan nak order cd, buku semua pun kena buat kiraan dulu. Hanya 2 album sahaja dibeli buat masa ini. Bila bercerita masalah ekonomi dan politik Malaysia ni buat aku mual dan rasa nak mencarut. Sebelum aku merepek dengan lebih panjang lebar, berikut adalah 2 album yang bertemakan muzik metal old- school yang sangat sesuai dengan emosi aku pada waktu ni.



Deathhammer- Evil Power
Deathhammer, merupakan band dari Norway yang bermain old-school Thrash Metal. Album Evil Power ni adalah album terbaru dari mereka yang diriliskan dalam bulan Jun lepas dengan 8 buah lagu. Album ini  merupakan full album mereka yang ke 4 kalau tak silap. CD ni aku beli dkt Amcorp Mall bulan lepas. Masa tu dekat ground floor sunday flea market ade ramai org jual stuff metal. Belek-belek semua cd dan kaset, last2 terjumpa cd ni dan terus bayar kerana album ni memang dalam wanted list aku. Masa ni aku tak stay lama sebab takut poket kering plak, jadi lepas beli terus blah. Corak muzik old-school thrash/black metal ala2 Sabbat (Jpn) dan vocal juga seiras style Gezol dan kadangkala jeritan vokalis sedikit macam bunyi keldai.
Wajah-wajah monster yang sangat ugly
Deathhammer mengakui bahawa muzik mereka banyak dipengaruhi oleh Bathory, Sabbat dan band2 Teutonic Thrash German. Sound yang fast, raw dan unpolished membuatkan kepala banging secara tiba-tiba...hahaha . Lirik pula berorientasikan kesyaitanan dan dunia gelap. Anggota tetap band ni hanya 2 orang, Sargeant Slaughter Salsten (Bass & Vocal) dan Sadomancer (Guitar & Drum). Cover album Evil Power ini juga ugly dan bersesuaian dengan  muzik dan imej Deathhammer. Maskot yang sama juga ada dalam cover-cover album terdahulu. Bagi peminat2 muzik Black/Thrash, Old-school Thrash, sila dapatkan album ini. Enjoy! Untuk review yang lengkap dan lebih mantap bagi album terdahulu, sila layari blog nekrobanger.blogspot.my



Acid- Maniac
Acid merupakan band old-school heavy metal dari Belgium yang aktif di tahun 80'an dan mereka pernah merakamkan 3 buah album. Maniac adalah album kedua Acid yang dirilis pada tahun 1983 dan merupakan album yang melonjakkan nama band ni dalam arena 80's heavy metal. Album ketiga mereka, Engine Beast merupakan album terakhir yang dirilis dalam tahun 1985 sebelum band ini terkubur.

Vocalist Acid, Kate De Lombaert adalah seorang perempuan dengan vocal yang sangat heavy metal. Kate juga merupakan antara  vokalis metal perempuan yang terawal namun nama beliau tidaklah menonjol berbanding Doro yang bersama band Warlock pada era itu. Lirik-lirik lagu di dalam album2 Acid berkisar tentang dunia black magic dan Occultism. Cd Album Maniac ini adalah rilisan semula di bawah label Cherryred yang dikeluarkan dalam bulan Ogos lepas dan terdapat 3 buah lagu bonus dan dengar cerita label ini telahpun merilis semula kesemua 3 album Acid. Page dalam album re-issue ini dipenuhi interview bersama anggota2 asal Acid dan kebanyakannya menceritakan sejarah Acid sehingga band ini RIP. Dari segi muzik, boleh dikatakan pengaruh motorhead dan NWOBHM sangat menebal dalam setiap lagu. Jika ACID dilahirkan di USA, aku rasa band ini mungkin akan lebih dikenali. Dalam Keep It True Festival  di German dalam tahun 2010, Kate telah menjadi special guest dengan menyayikan lagu killer Acid iaitu Max Oveload. Kerana lagu Max Overload inilah yang mendorong aku untuk mendapatkan album "killer" ini.
.