Thursday, 25 May 2017

The Moons At Your Door


Sudah hampir setengah tahun tak update dan jenguk blog ni kerana ketandusan idea. Jadi, untuk memastikan blog ni terus hidup aku cerita la sikit pasal buku yang baru je mendarat minggu lepas. buku ni aku beli secara talian dari Wordery.com setelah pencarian di kedai-kedai buku tempatan gagal dan ini adalah pertama kali aku beli buku secara talian dari luar Malaysia.

Buku bertajuk The Moons At Your Door ini adalah himpunan 30 kisah seram/misteri klasik dan diselitkan puisi-puisi english kuno. Segala karya dalam buku ini disusun dan dihimpunkan oleh David Tibet (frontman band Current 93) dari beberapa orang penulis cerpen yang terkenal dan tidak terkenal. Dalam posting-posting aku sebelum ni pernah aku ceritakan sedikit tentang David Tibet/Current 93 dan aku sentiasa mencari peluang untuk mengumpul segala karya-karya beliau sekadar yang mampu. Sebelum buku ini dicetak, Current 93 telah mengeluarkan album dengan tajuk yang sama dan mengandungi 2 buah lagu. Buku ini dikeluarkan tahun lepas dan diterbitkan dibawah label penerbitan Strange Attractor Press. Cetakan pertama adalah versi hardcover yang dicetak sebanyak 500 naskah dengan harga yang tidak mampu milik. Selepas beberapa bulan, versi paperback dikeluarkan sebanyak 2000 naskah dengan harga lebih ekonomi dibawah syarikat penerbitan yang sama. Kisah-kisah fiksyen berkaitan Syaitan, Sihir, dan keagamaan yang terdapat dalam cerpen-cerpen ini turut menjadi sumber inspirasi kepada Current 93. Dari koleksi cerpen dalam buku ini aku baru sempat membaca 3 buah cerpen sahaja dan seperti yang aku jangkakan, kebanyakan penulis cerpen dalam buku ini adalah kelahiran UK. Nama-nama penulis seperti Count Stenbock, MR James, HR Wakefield dan lain-lain penulis dalam buku ini sangat asing bagi aku kerana penulis kisah seram/misteri awal abad ke 20 yang aku kenal hanyalah HP Lovecraft dan Edgar Allan Poe.


Mukadimah buku ini ditulis oleh David Tibet yang turut menyelitkan pengalaman seram beliau ketika masih kanak-kanak, yang ketika itu masih di Batu Gajah, Perak. Kisah beliau berjumpa hantu di Kellie's Folly (Kellie's Castle) turut dimuatkan dalam mukadimah buku ini. Aku menjangkakan yang aku akan mengambil masa untuk khatam buku ni dek kerana corak penulisan bahasa inggeris british klasik yang kadang-kala sebaris ayat pun aku susah nak faham. Sekian

"I have drawn many ghosts with me, as we all have, and as we all will". David Tibet

Tuesday, 4 October 2016

HYPNOPAZUZU- Create Christ, Sailor Boy


Hypnopazuzu, sebuah band projek kerjasama diantara Micheal David  Tibet (Current 93) dan Martin 'Youth' Glover yang merupakan bassist dari band rock british, Killing Joke. 32 tahun dahulu, Tibet dan Youth pernah bekerjasama dalam album pertama Current 93, Nature Unveiled. Create Christ, Sailor Boy adalah keluaran pertama mereka sebagai Hypnopazuzu yang dikeluarkan dalam bulan Ogos lepas.

Cover album versi lukisan dari Youth bertajuk "No Desire Without Restraint"
Cover album versi lukisan dari David Tibet bertajuk "In The Night I Have Heard The Chariots Breathing II"
Terdapat 10 buah lagu berhantu dan penuh aura dalam album ini. Konsep album adalah gabungan dari segala bunyian psychedelic/hallucinatory folk, space dan ambient. Lirik-lirik lagu dalam album ini ditulis oleh Tibet dan muzik adalah sepenuhnya dari Youth. Seperti yang telah aku jangka, hampir kesemua lagu dalam album ini adalah mirip lagu-lagu dari Current 93 dan bezanya adalah adunan muzik dari Youth lebih banyak menggunakan synthesizer dan bunyian digital. Lirik-lirik lagu juga masih berkisar tentang akhir zaman dan alam semesta dan ianya sudah sinonim dengan segala karya-karya David Tibet.


Terdapat 2 versi kulit hadapan album ini dengan lukisan dari Tibet  iaitu "In The Night I Have Heard The Chariots Breathing II"  dan lukisan "No Desire Without Restraint" dari Youth. Album ini dikeluarkan di bawah label House of Mythology dalam format vinyl dan cd. Untuk penggemar muzik ambient/soundscape dan sewaktu dengannya bolehlah mendapatkan album ini. Kesemua lagu juga bervokal dan tiada lagu instrumental.

Friday, 9 September 2016

Joyless- Wisdom & Arrogance

Joyless merupakan band projek dari 3 anggota band black metal Norwary,  Forgotten Woods. Wisdom & Arrogance adalah album kedua Joyless yang dikeluarkan dalam tahun 2000 dan telah diulang cetak sebanyak 2 kali dibawah label No Colour Record. Secara amnya, muzik album ini adalah pop/rock, dan konsep album ini dilabel sebagai depressive rock, walaupun pada aku kebanyakan lagu dalam album ini bernada happy dan mungkin 'depressive' itu hanya pada lirik-lirik lagu mereka sahaja. Album pertama Joyless, bertajuk Unlimited Hate adalah berkonsepkan heavy/black metal dengan pengaruh avantgarde. Namun, apabila Wisdom & Arrogance ini diterbitkan, elemen metal digugurkan dan ianya seumpama album experimental Joyless dan mereka turut merekrut vokalis baru (penyanyi wanita). Ketika zaman album ini dikeluarkan, sesetengah band-band metal Skandinavia juga sudah mula dengan konsep album campuran pelbagai elemen muzik selain metal.

Pengenalan aku pada band ini adalah ketika mendengar cd kompilasi majalah metal Norway, Oskorei mag isu #5, dimana sebuah lagu Joyless bertajuk Divine telah dimuatkan dalam kompilasi tersebut. Aku memiliki cd album kedua mereka versi cetakan ketiga yang memuatkan 13 buah lagu, 3 darinya adalah lagu bonus. Kebanyakan lagu dalam album ini dinyanyikan oleh Ida Hellebo dengan nyanyian yang sangat bersahaja. Tone vokal juga kadang-kala tak konsisten dan amat sesuai dengan konsep muzik mereka. Setakat ini Joyless telah merakamkan 3 buah album. Album terakhir masih kekal dengan konsep depressive rock yang dikeluarkan dalam tahun 2011 sebelum mereka terus menyepi.