Wednesday, 11 October 2017

Ira Levin: ROSEMARY'S BABY

Novel seram Rosemary's Baby karya Ira Levin ini diterbitkan dalam tahun 1967. Sebuah novel seram cult yang wajib baca bagi peminat novel-novel genre seram.  Kini selepas 50 tahun diterbitkan, barulah aku berpeluang memilik novel ini yang sememangnya sudah lama dalam radar carian. Aku berjaya membeli cetakan pertama hard-cover tapi versi "book club edition" yang jauh lebih murah. Secara ringkasnya novel ini berkisar tentang pasangan suami-isteri, Rosemary dan Guy Woodhouse. Watak Rosemary hanyalah seorang suri rumah dan Guy merupakan pelakon drama dan pentas yang sentiasa berusaha keras untuk menyara hidup.  Plot sebenar bermula apabila pasangan ini berpindah ke Bramford dan menyewa disebuah apartment. Bramford merupakan sebuah kawasan yang mempunyai sejarah berkaitan dengan sihir dan ilmu hitam. Di sini, mereka telah berjiran dengan pasangan tua yang sentiasa ceria bernama Roman dan Minnie Castevet.

Kehidupan mereka beransur berubah apabila Guy telah berjaya mendapatkan watak penting dalam sebuah drama. Dalam masa yang sama, Rosemary berhajat untuk menimang cahaya mata dan perkara ini dipersetujui oleh Guy yang sebelumnya tidak pernah merancang untuk mempunyai anak. Namun, setelah mengandung, kejadian aneh mula terjadi kepada Rosemary. Suaminya mula menjauhkan diri darinya dan kesihatan Rosemary juga semakin merosot. Tidak lama selepas mengandung, kawan karib Rosemary, seorang lelaki tua bernama Hutch telah mati mengejut dan kejadian ini menyebabkan Rosemary semakin tertekan. Pada awalnya, Rosemary tidak menyedari bahawa Guy telah membuat perjanjian syaitan bersama pasangan Castevet yang merupakan pimpinan atasan sebuah kumpulan ilmu hitam. Kejayaan Guy mendapatkan watak lakonan juga adalah hasil kerja ilmu hitam dan sebagai ganti, beliau telah membenarkan Rosemary untuk disetubuhi oleh bapak Jin kumpulan ilmu hitam tersebut. Sebelum mati, Hutch sempat memberi maklumat  tentang sejarah ilmu hitam di Bramford kepada Rosemary. Rosemary mula mengkaji sehingga segala perancangan jahat Guy dan pasangan Castevet terbongkar.

Diakhir plot, ketika Rosemary sudah hampir bersalin, beliau berjaya melarikan diri dari kumpulan ini namun kegembiraannya tidak lama kerana beliau berjaya dikesan oleh Guy. Rosemary selamat melahirkan bayinya dibawah pengawasan pasangan Castevet dan doktor yang merupakan ahli kumpulan cult yang sama. Selepas terjaga dari pengsan selepas melahirkan anaknya,  Rosemary telah diberitahu bahawa bayi lelakinya telah mati semasa dilahirkan. Namun perkara sebenar terbongkar apabila Rosemary sering terdengar suara bayi menangis. Rosemary telah mengesan suara tangisan dan menemui bayinya di sebuah bilik sulit bersebelahan apartmentnya. Ketika ditemui, bayinya dikerumuni oleh ahli-ahli cult , Guy si suami juga turut berada di situ. Mereka tidak menghalang Rosemary dan memberi penghormatan kepadanya sebagai ibu kepada anak setan ini. Buat pertama kali, Rosemary telah melihat anaknya tetapi beliau menjerit terkejut kerana rupa paras aneh anakya. Pengakhiran novel ini agak tergantung dan hanya tamat dengan dialog Rosemary dan bayinya. Banyak lagi plot-plot menarik novel ini yang tak pandai nak aku rumuskan.

Bagi aku, novel Rosemary's Baby ini agak berlainan dengan novel-novel seram yang pernah aku baca. Unsur kejahatan dalam novel ini berpanjangan sehingga penamat dan tiada ruang untuk kebaikan. Pada wanita-wanita yang sedang mengandung, adalah tidak digalakkan untuk membaca novel seram ini.  Pada tahun 1968, novel ini telah diadaptasi menjadi filem oleh pengarah Roman Polanski dengan tajuk yang sama. Filem ini bagi aku antara filem adaptasi yg paling hampir dengan plot novel malah dialog-dialog juga sama seperti dalam novel.

P/s:Aku baru sahaja habis membaca sekuel novel ini bertajuk Son of Rosemary. Dikarang oleh penulis yang sama dan diterbitkan dalam tahun 1990, iaitu selepas 23 tahun novel pertama diterbitkan. Sypnosis ringkas akan aku buat dalam posting yang akan datang. Sekian

Thursday, 25 May 2017

The Moons At Your Door


Sudah hampir setengah tahun tak update dan jenguk blog ni kerana ketandusan idea. Jadi, untuk memastikan blog ni terus hidup aku cerita la sikit pasal buku yang baru je mendarat minggu lepas. buku ni aku beli secara talian dari Wordery.com setelah pencarian di kedai-kedai buku tempatan gagal dan ini adalah pertama kali aku beli buku secara talian dari luar Malaysia.

Buku bertajuk The Moons At Your Door ini adalah himpunan 30 kisah seram/misteri klasik dan diselitkan puisi-puisi english kuno. Segala karya dalam buku ini disusun dan dihimpunkan oleh David Tibet (frontman band Current 93) dari beberapa orang penulis cerpen yang terkenal dan tidak terkenal. Dalam posting-posting aku sebelum ni pernah aku ceritakan sedikit tentang David Tibet/Current 93 dan aku sentiasa mencari peluang untuk mengumpul segala karya-karya beliau sekadar yang mampu. Sebelum buku ini dicetak, Current 93 telah mengeluarkan album dengan tajuk yang sama dan mengandungi 2 buah lagu. Buku ini dikeluarkan tahun lepas dan diterbitkan dibawah label penerbitan Strange Attractor Press. Cetakan pertama adalah versi hardcover yang dicetak sebanyak 500 naskah dengan harga yang tidak mampu milik. Selepas beberapa bulan, versi paperback dikeluarkan sebanyak 2000 naskah dengan harga lebih ekonomi dibawah syarikat penerbitan yang sama. Kisah-kisah fiksyen berkaitan Syaitan, Sihir, dan keagamaan yang terdapat dalam cerpen-cerpen ini turut menjadi sumber inspirasi kepada Current 93. Dari koleksi cerpen dalam buku ini aku baru sempat membaca 3 buah cerpen sahaja dan seperti yang aku jangkakan, kebanyakan penulis cerpen dalam buku ini adalah kelahiran UK. Nama-nama penulis seperti Count Stenbock, MR James, HR Wakefield dan lain-lain penulis dalam buku ini sangat asing bagi aku kerana penulis kisah seram/misteri awal abad ke 20 yang aku kenal hanyalah HP Lovecraft dan Edgar Allan Poe.


Mukadimah buku ini ditulis oleh David Tibet yang turut menyelitkan pengalaman seram beliau ketika masih kanak-kanak, yang ketika itu masih di Batu Gajah, Perak. Kisah beliau berjumpa hantu di Kellie's Folly (Kellie's Castle) turut dimuatkan dalam mukadimah buku ini. Aku menjangkakan yang aku akan mengambil masa untuk khatam buku ni dek kerana corak penulisan bahasa inggeris british klasik yang kadang-kala sebaris ayat pun aku susah nak faham. Sekian

"I have drawn many ghosts with me, as we all have, and as we all will". David Tibet

Tuesday, 4 October 2016

HYPNOPAZUZU- Create Christ, Sailor Boy


Hypnopazuzu, sebuah band projek kerjasama diantara Micheal David  Tibet (Current 93) dan Martin 'Youth' Glover yang merupakan bassist dari band rock british, Killing Joke. 32 tahun dahulu, Tibet dan Youth pernah bekerjasama dalam album pertama Current 93, Nature Unveiled. Create Christ, Sailor Boy adalah keluaran pertama mereka sebagai Hypnopazuzu yang dikeluarkan dalam bulan Ogos lepas.

Cover album versi lukisan dari Youth bertajuk "No Desire Without Restraint"
Cover album versi lukisan dari David Tibet bertajuk "In The Night I Have Heard The Chariots Breathing II"
Terdapat 10 buah lagu berhantu dan penuh aura dalam album ini. Konsep album adalah gabungan dari segala bunyian psychedelic/hallucinatory folk, space dan ambient. Lirik-lirik lagu dalam album ini ditulis oleh Tibet dan muzik adalah sepenuhnya dari Youth. Seperti yang telah aku jangka, hampir kesemua lagu dalam album ini adalah mirip lagu-lagu dari Current 93 dan bezanya adalah adunan muzik dari Youth lebih banyak menggunakan synthesizer dan bunyian digital. Lirik-lirik lagu juga masih berkisar tentang akhir zaman dan alam semesta dan ianya sudah sinonim dengan segala karya-karya David Tibet.


Terdapat 2 versi kulit hadapan album ini dengan lukisan dari Tibet  iaitu "In The Night I Have Heard The Chariots Breathing II"  dan lukisan "No Desire Without Restraint" dari Youth. Album ini dikeluarkan di bawah label House of Mythology dalam format vinyl dan cd. Untuk penggemar muzik ambient/soundscape dan sewaktu dengannya bolehlah mendapatkan album ini. Kesemua lagu juga bervokal dan tiada lagu instrumental.