Sunday, 18 March 2018

Stephen King

Stephen King. Nama yang tak asing lagi dalam genre novel seram. Seingat aku, minat terhadap karya-karya SK ni bukanlah bermula dari novel-novel beliau, tetapi dari filem-filem yang diadaptasi dari novel-novelnya. Boleh dikatakan kebanyakan novel-novel klasik SK telah diadaptasi menjadi drama/filem. Dalam tahun 90'an, banyak filem/drama ini ditayangkan di RTM TV2. Bermula dari situ, aku tertarik dengan segala filem yang diadaptasi dari novel SK. Waktu tu aku memang teringin nak memiliki novel-novel SK, tetapi di kampung aku, novel-novel seram sebegini susah untuk dicari. Kalau di perpustakaan awam novel-novel inggeris sangat berkurangan kerana di sana bahasa inggeris adalah sesuatu yang sangat asing.

Semasa belajar di Shah Alam aku mula cari dana dan membeli novel-novel SK. Kebanyakannya aku beli di kedai-kedai buku terpakai. Lama kelamaan bertambahlah koleksi novel-novel SK aku, tapi aku bukanlah pentaksub "hardcore" SK, dan aku tidak memiliki semua novel-novel SK. Di sini aku nak berkongsi sedikit tentang koleksi novel-novel SK yang aku ada. Secara jujurnya, tidak semua novel-novel SK yang menarik dan ada yang membosankan. Posting ini akan aku bahagikan dalam 2 bahagian. Bahagian pertama ini aku ceritakan tentang novel-novel SK yang diterbitkan dalam tahun 70'an sehingga 80'an.

5 novel di bawah ini, 1 darinya adalah versi hardcover dan selebihnya versi paperback. Pada zaman sekarang ini, untuk memiliki novel-novel klasik ini dalam versi 1st printed hardcover agak mustahil kerana harga memang bukan mampu milik. Novel-novel ini pertama kali diterbitkan dalam tahun 70'an.

1. Carrie. Novel pertama SK. Tahun terbit: 1974. Genre: Psycho-thriller/Seram. Telah diadaptasi menjadi filem sebanyak 2 kali dan permulaan yang baik untuk SK sebagai penulis novel seram. Jalan cerita yang mudah dihadam dan tidak banyak watak yang diketengahkan.

2. Salem's Lot. Tahun terbit: 1975. Genre: Seram. Novel ini bagi aku adalah diantara novel kisah pontianak terbaik yang pernah dihasilkan dalam dunia. Filem adaptasi pada tahun 1979 juga sangat menarik dengan watak pontianak yang menyeramkan. Band metal-pop Ghost BC telah menggunakan poster filem ini sebagai idea untuk gambar cover album pertama mereka.

3. The Shining. Tahun terbit: 1977. Genre: Thriller/Seram. Telah diadaptasi menjadi filem dan memenangi beberapa anugerah. Walaupun jalan cerita dalam filem sedikit lari dari jalan cerita sebenar, lakonan mantap Jack Nicholson telah menjadikan filem ini antara filem seram/thriller terbaik dihasilkan dalam tahun 80'an.

4. The Stand. Tahun terbit: 1978. Genre: Pre/post apocalypse/Seram. Telah diadaptasi menjadi mini drama sebanyak 4 episod. Aku menganggap novel ini adalah karya ulung dan terbaik yang pernah SK hasilkan.

5. The Dead Zone. Tahun terbit: 1979. Genre: Sciene fiction/thriller. Versi 1st edition hardcover. Dust jacket novel ini agak teruk kondisinya. Aku tidak berapa ingat tentang novel ini dan apa yang aku ingat novel ini mengisahkan tentang watak hero yang ada kuasa ajaib selepas sedar dari koma.
Carrie, Salem's Lot, The Shining, The Stand dan The Dead Zone
9 buah novel-novel di bawah ini pula dihasilkan dalam tahun 80'an. Ada yang aku dapat original hardcover  USA dan kebanyakannya versi paperback.

1. Firestarter. Tahun terbit: 1980. Genre: Science fiction/thriller. Novel ini bagi aku kurang menarik. Mungkin sebab aku tidak berapa minat dengan genre science fiction. Pernah difilemkan pada tahun 1984.

2. Different Seasons. Tahun terbit: 1982. Genre: Drama/Thriller. Aku rasa ramai yang tahu pasal novel ini yang menghimpunkan 4 buah novela, dibukukan dan diberi tajuk Different Seasons. 2 buah novela tersohor dalam buku ini adalah "The Body" dan "Rita Hayworth and Shawshank Redemption". Kedua-dua cerita ini telah difilemkan dengan tajuk yang berlainan. The Body telah difilemkan pada tahun 1986 dengan tajuk "Stand By Me". Pada tahun 1994, "Rita Hayworth and Shawshank Redemption" telah difilemkan dengan tajuk: "The Shawshank Redemption". Brader blogger Berteromber pernah mengulas dengan menarik tentang 2 kisah "cult: ini dalam blog beliau: Wayang Pilihan... dan The Shawshank Redemption. Sehingga hari ini, hajat aku untuk memiliki novel ini dalam versi 1st printed hardcover masih tak kesampaian.

3. Pet Sematary. Tahun terbit: 1983. Genre: Seram. Versi UK hardcover. Telah diadaptasi menjadi filem. Novel ini adalah antara novel seram terbaik yang melibatkan haiwan peliharaan. Filem adaptasi juga sangat menarik dan tidak mengecewakan. Terdapat ura-ura bahawa Pet Sematary mungkin akan difilemkan semula selepas kejayaan filem IT tahun lepas. Sebuah lagi novel SK yang melibatkan haiwan peliharaan adalah Cujo. Tetapi aku masih belum sempat membaca atau memiliki novel ini.

4. Thinner. Tahun Terbit: 1984. Genre: Seram/psyco-thriller. Versi UK hardcover 1993. Novel ini ditulis oleh SK menggunakan nama pena Richard Bachman. Mengisahkan tentang sumpahan masyakarat gypsy. Plot menarik dan masih mengekalkan corak penulisan SK walaupun beliau menggunakan nama pena yang lain. Seperti novel-novel sebelumnya, Thinner juga pernah difilemkan.

5. Skeleton Crew. Tahun terbit: 1985. Koleksi 22 cerpen-cerpen seram/thriller SK yang sebelumnya hanya diterbitkan dalam majalah-majalah dan belum pernah dibukukan. Tidak kesemua cerpen ini menarik dan ada yang membosankan. Kurang dari 5 cerpen dari novel ini yang aku masih ingat jalan ceritanya.

6. IT. Tahun terbit: 1986. Genre:Coming-of-age/Seram. Novel ini rasanya tak perlu aku nak cerita panjang lebar. Aku pernah buat posting sebelum ini: IT

7. Misery. Tahun terbit:1987. Genre: Psycho-thriller. 1st Edition hardcover. Pernah difilemkan.  Novel ini bukan kisah seram dan mengisahkan tentang perempuan psycho yang obses dengan seorang penulis novel. Ketika penulis novel berkenaan terlibat dalam kemalangan, perempuan itu telah menolong dan membawanya ke rumah beliau dimana beliau dirawat dan dipaksa untuk mengubah pengakhiran sebuah novel yang telah ditulis sebelumnya. Novel ini penuh dengan plot-plot saspen dan mengujakan. Misery adalah antara novel thriller terbaik pernah SK hasilkan.

8.The Tommyknockers. Tahun terbit:1987. Genre: Sciene fiction/horror. 1st edition hardcover. Pernah difilemkan. Tidak banyak yang aku ingat tentang novel ini kecuali jalan cerita yang panjang meleret dan melibatkan kapal angkasa yang terhempas di bumi dan makhluk asing. Novel ini bagi aku sedikit membosankan.

9. The Dark Half. Tahun terbit:1989. Genre: Pscyho-thriller/horror. 1st edition hardcover. Pernah difilemkan. Novel ini mengisahkan tentang penulis novel bernama Thad Beaumont. Selain menggunakan nama Thad Beaumont, beliau telah menggunakan nama pena George Stark untuk menulis novel-novel thriller yang sadis. Cerita bermula apabila personaliti alter ego bernama George Stark ini telah mengambil alih identiti penulis dan menjelma sebagai seorang yang kejam dan jahat. Idea watak seperti ini aku rasa asalnya dari novel klasik Strange Case of Dr Jeckyll and Hyde yang diterbitkan pada tahun 1886.

Firestarter, Different Seasons, Pet Sematary, Thinner, Skeleton Crew, It, Misery, The Tommyknockers dan The Dark Half

Kalau ada yang perasan, novel fantasi bersiri Dark Tower tidak termasuk dalam senarai di atas, kerana aku tidak pernah memiliki atau membaca siri novel Dark Tower. Ada plot-plot novel SK yang dikaitkan dengan Dark Tower, jadi mungkin aku akan cari jugak novel bersiri ini. Novel-novel SK dengan nama pena Richard Bachman hanya ada 1 sahaja dalam simpanan dan banyak yang terlepas pandang. Dalam posting yang akan datang aku akan kongsikan koleksi novel SK aku dari keluaran tahun 90'an sehingga 2000'an. Sekian

Thursday, 8 March 2018

Attic-The Invocation

The Invocation, album pertama dari band heavy metal German, Attic yang dikeluarkan dalam tahun 2012. Album kedua aku sudah ceritakan dalam entri sebelum ni. Terdapat 10 buah lagu dalam album pertama ini. Dikeluarkan dalam format CD dan vinyl dibawah label Vans Records.

Dari segi konsep muzik, tidak banyak beza dengan album kedua. Hampir keseluruhan album ini adalah 90% ke arah Mercyful Fate/King Diamond. Tajuk-tajuk lagu dalam album ini seperti "Headless Horseman", "Join The Coven" dan "Satan's Bride" memang sudah sinonim dgn karya-karya MC/KD. Kecaman mengatakan mereka ini Klon/Rip-off MC/KD dan band "recycle" memang sentiasa ada. Untuk album ini terdapat 2 lagu instrumental yang aku anggap hanya "filler". 8 buah lagu lain pula mempunyai riff dan solo yang menarik dan catchy. 2 buah lagu kegemaran aku adalah "Join The Coven" dan "The Headless Horseman" kerana pertama kali dengar sudah boleh melekat dalam kepala.

Kebanyakan bait lirik dalam album ini menceritakan tentang pemujaan syaitan dan jin ranking tertinggi, tidak seperti album kedua yang menceritakan kisah sadis di sebuah biara. Setakat ini, 2 Album dari Attic merupakan top playlist harian aku dan aku harapkan Attic akan terus mengeluarkan album baru. Secara jujurnya aku tidak kisah sangat band yang dilabel copycat/rip-off asalkan karya mereka bermutu dan kena dengan halwa telinga aku. Sekian

Sunday, 21 January 2018

Attic - Sanctimonious

Attic merupakan sebuah band dari German yang bemain heavy metal ala Mercyful/Fate dan King Diamond. Dari susunan dan lirik lagu serta stail nyanyian vokalis dapat dirumuskan bahawa Mercyful Fate/King Diamond adalah pengaruh dan sumber inspirasi bagi band ini.

3 panel digipak dengan layout yang menarik
Sanctimonious adalah album kedua Attic yang dikeluarkan oleh label Van Records pada tahun lepas dan mempunyai 13 lagu yang liriknya berkait dengan satu sama lain. Album ini dikeluarkan dalam format cd digipak lengkap dengan lirik dan layout yang sangat menarik. Dari seri lirik, ianya menceritakan kisah-kisah ngeri dikalangan biarawati yang berlaku di dalam sebuah convent pada abad ke 17, dan lebih tepatnya berlaku dalam tahun 1687. Dalam album ini, vokalis Attic, Meister Cagliostro bertindak sebagai penyampai naratif segala peristiwa yang berlaku dan kekuatan band ini juga terletak pada vokal Meister Cagliostro yang mantap.
Turut disertakan geran/plan convent tempat kejadian
Gambar band
Batu nesan mendiang Sister Joan Winslow dan tajuk-tajuk lagu
Secara ringkasnya, terdapat 4 watak biarawati yang terlibat dalam album ini. Watak utama bernama Margaret berumur 71 dan bertaraf "Abbess". Abbess Margaret merupakan seorang yang kejam dan sering mendengar bisikan-bisikan halus. Watak-watak lain adalah Sister Joan Winslow, yang mati pada lagu kedua dan album ini seolah-olah ditujukan kepada Sister Joan. Watak ketiga adalah Clare yang bertaraf "Prioress" berumur 43 tahun dan merupakan orang bawahan Abbess Margaret. Watak terakhir bernama sister Alice berusia 21 tahun, seorang gadis muda yang sudah terlanjur dengan pemuda dari kampung sebelah. Kepada yang sukakan karya-karya seram dalam bentuk lagu, sila dapatkan album ini untuk mengetahui kesudahan kisah mereka.

Hound of Heaven

Bagi aku, yang kadang-kadang suka sing-a-long bila mendengar lagu, sekali sekala teringatkan lirik-lirik lagu King Diamond kerana ade riffing dan irama yang seakan-akan sama. Ketika melayan lagu no 7 bertajuk Die Engelmacherin aku hampir-hampir menambah lirik, "mother's getting weaker" haha. Ada yang mengatakan band ini adalah "copycat/rip-off" King Diamond, namun bagi aku Attic hanyalah penyambung legasi dan "worshiper" King Diamond dan mereka nampaknya berjaya. Album pertama akan aku review kemudian kerana masih belum mendarat. Sekian